Ferrari: Δοκιμάζει τα νέα προστατευτικά για τη βροχή στο Φιοράνο (video)


Η Ferrari δοκίμασε τα spray guards της FIA στο μονοθέσιο του 2022, κατά τη διάρκεια των διήμερων δοκιμών της στο Φιοράνο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: VARRYX - YOUTUBE
  • 10/5/2024

Εδώ κι αρκετές μέρες, είχε γίνει γνωστό ότι η Ferrari είχε προγραμματίσει μια ημέρα βιντεοσκόπησης στο Φιοράνο, όπου θα είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει το τεράστιο πακέτο αναβαθμίσεων που θα φέρει για την SF-24 στο GP Εμίλια Ρομάνια. Ο Charles Leclerc κι ο Carlos Sainz είχαν την ευκαιρία να οδηγήσουν το αναβαθμισμένο μονοθέσιο για 100 km έκαστος, τόσο την Πέμπτη 9, όσο και την Παρασκευή 10 Μαΐου, προκειμένου να δημιουργήσουν μια πρώτη εικόνα για τη συμπεριφορά του.

Ωστόσο, η Ferrari δε δοκίμασε αποκλειστικά την αναβαθμισμένη SF-24, αφού στην πίστα του Φιοράνο εθεάθη κι η F1-75, δηλαδή το μονοθέσιο της ομάδας από το 2022, πίσω από το τιμόνι της οποίας κάθισε ο Arthur Leclerc, αδερφός του Charles και μέλος της ακαδημίας νέων οδηγών της Ferrari.

Στα πλάνα των δοκιμών που τράβηξε και δημοσίευσε στο κανάλι του στο YouTube ο Varryx, η F1-75 φαίνεται να έχει υιοθετήσει μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη εμφάνιση. Πρόκειται για το 'Wet Weather Package' που είχε παρουσιάσει σε δοκιμαστικό επίπεδο η FIA μετά τα συμβάντα του GP Βελγίου του 2021, όπου οι καιρικές συνθήκες απέτρεψαν τη φυσιολογική διεξαγωγή του αγώνα, με αποτέλεσμα το αποτέλεσμα να κριθεί με βάση μερικούς γύρους πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας.

Στην ουσία τους, αποτελούν προστατευτικά που καλύπτουν μεγάλη επιφάνειατων ελαστικών, και, σε συνδυασμό με τη βρόχινη γόμα, στοχεύουν στη μείωση του spray, ώστε να μην επαναληφθεί κάποιο παρόμοιο σκηνικό με τον αγώνα του 2021 στο Spa.

Σύμφωνα με τη FIA, αυτή δεν είναι η τελική μορφή των επονομαζόμενων «spray guards». Το 2023, αντίστοιχες δοκιμές είχε κάνει κι η Mercedes στο Silverstone, με τον Mick Schumacher πίσω από το τιμόνι της W14, όμως το spray που δημιουργήθηκε με εκείνη την έκδοση του εξαρτήματος συνέχιζε να είναι πολύ περισσότερο από το επιθυμητό.

Η Ferrari δοκίμασε δύο νέες εκδόσεις του WWP, μία με ανοίγματα στο πλάι και μία χωρίς κανένα άνοιγμα. Στη δεύτερη εκδοχή, τόσο το επάνω, όσο και το πλαϊνό μέρος του ελαστικού είναι εντελώς καλυμμένο, εξ ου κι η πιο ογκώδης εμφάνιση. Τα αποτελέσματα των δοκιμών δεν έχουν ανακοινωθεί, όμως η FIA τονίζει ότι «αυτή η άσκηση θα βοηθήσει να αξιολογηθεί αν οι προσομοιώσεις έχουν συλλάβει με ακρίβεια την περίπλοκη φυσική ενός μονοθεσίου F1 σε υγρές συνθήκες.»

Δείτε το video:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

F1: Οι βαθμολογίες οδηγών και κατασκευαστών μετά το GP Μαϊάμι

Leclerc: «Είναι θέμα χρόνου η Ferrari να φτάσει τη Red Bull»

Perez ή Sainz; Πότε θα αποφασίσει η Red Bull για το 2025 - Η πρόταση «κλειδί» της Audi